20. broj časopisa math.e

Dragi čitatelji,

Objavljen je dvadeseti broj hrvatskog matematičkog elektroničkog časopisa math.e, koji izdaje Hrvatsko matematičko društvo. U novom broju donosimo četiri matematička članka.

 

U članku De Finettijev teorem ( verzija) Kristine Ane Škreb. bivše studentice PMF-Matematičkog Odsjeka i Miljenka Huzaka s PMF-Matematičkog Odsjeka, autori predstavljaju važan rezultat u statistici, De Finettijev teorem, vezan uz pojam izmjenjivosti

Autori Mila Botić i Vedran Krčadinac s PMF - Matematičkog odsjeka pišu o izbornim paradoksima ( verzija), U članku autori objašnjavaju matematički model za izborni proces te iskazuju teoreme nemogućnosti, prema kojima određeni „demokratski” zahtjevi na metodu određivanja pobjednika izbora dovode do postojanja „diktatora”.

U članku O spektru nelinearnih operatora ( verzija) autorice Sanela Halilović i Samra Pirić s Odsjeka matematike Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli pokazuju da preslikavajući spektar nelinearnih operatora ne zadržava neke bitne osobine koje ima spektar linearnih operatora, što ilustriraju nizom primjera.

Harun Šiljak, student Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, autor je članka Landauova igra ( verzija), u kojem je dan pregled pravila Landauove igre s automobilskim tablicama, kao i postojećih općih rješenja. Predstavljeno je jedno moguće novo rješenje, kao i računalna verzija ove igre. Također je upozoreno na vezu Landauove igre s jednim zadatkom s natjecanja.

 

Glavni urednik:

Ivica Nakić

 

Share this